Associació Catalana de Sommeliers

Associació Catalana de Sommeliers

Millor Sommelier de Catalunya 2018

16 d'octubre de 2018

Ferran Vila Pujol, sommelier d’A Tempo Restaurant Gastronòmic a la Fortalesa de Sant Julià de Ramis (Girona), és el millor sommelier de Catalunya 2018 després d’haver guanyat el concurs que l’Associació Catalana de Sommeliers (ACS) va celebrar ahir al restaurant amb estrella Michelin, La Boscana, situat al municipi lleidatà de Bellvís.

Vila ha estat treballant fins fa pocs mesos al Restaurant La Banyeta de Girona i ara afronta un nou repte professional al restaurant A Tempo, coincidint amb la victòria al concurs. Pren el relleu de la sommelier del Celler de Can Roca, Audrey Doré, que el va guanyar l’any passat. Ferran Vila representarà Catalunya al concurs de Millor Sommelier d’Espanya que tindrà lloc l’abril de 2019 l a Madrid.

Jurat format per guanyadors de concursos d'altres edicions i experts en hostaleria, vins i restauració

Vila va obtenir la puntuació més alta del jurat en una final disputada amb els sommeliers Marc Terés de Vinology i Anna Casabona del Celler de Capçanes, que van quedar finalistes. En aquesta edició, fins a 14 professionals han participat al concurs que anualment organitza l’ACS i que va comptar amb un jurat professional format per guanyadors de concursos d’altres edicions i experts en hostaleria, vins i restauració: Nan Ferreres, Jordi Bort, Dani Martínez Felguera, Anna Vicens, Carles Aymerich, Josep Pelegrín, Pere Bonet, Audrey Doré i Jaume Gaspà.

La resolució es va conèixer en el marc de la Nit del Sommelier que es va celebrar al restaurant La Boscana, presidida per l’Honorable Consellera d’Agricultura, la sra. Teresa Jordà, durant la qual també es van donar a conèixer els premis a cellers, persones i iniciatives destacades en el món del vi, d’acord amb les votacions realitzades pels socis i sòcies de l’Associació Catalana de Sommeliers. La llista de guardonats és la següent:

La resolució es va conèixer en el marc de la Nit del Sommelier que es va celebrar al restaurant La Boscana, presidida per l’Honorable Consellera d’Agricultura, la sra. Teresa Jordà, durant la qual també es van donar a conèixer els premis a cellers, persones i iniciatives destacades en el món del vi, d’acord amb les votacions realitzades pels socis i sòcies de l’Associació Catalana de Sommeliers. La llista de guardonats és la següent:

Els guanyadors van ser:

Millor Comunicadora > Sarah Jane Evans

La guardonada és una reconeguda escriptora i especialista de vins amb especial interès pels catalans, la Rioja i Xerès. Va estudiar Ciències Clàssiques, Socials i Polítiques a la Universitat de Cambridge i és una de les poques privilegiades al món que disposen del títol de Master of Wine. Quan el va obtenir va rebre el premi Robert Mondavi a les millors notes en l’apartat de teoria. Acaba de publicar un nou llibre sobre els vins del Nord d’Espanya i en un proper volum inclourà els de Catalunya. Escriu a Decanter, on també participa com a jurat als premis internacionals. No és el primer premi que rep, però sí el primer a Catalunya.

Millor Iniciativa en el món del vi durant l’últim any > Can Calopa

Per haver recuperat i posat en valor les vinyes a Barcelona amb un projecte social, educatiu i pedagògic que permet la plena realització d’homes i dones amb altres capacitats. Per crear un itinerari formatiu com el que es desenvolupa a Vallbona de les Monges a L’Olivera, que els permeti conrear i treballar la terra i gestionar de manera sostenible i responsable la masia de Can Calopa. Perquè l’endemà aquestes persones tinguin oportunitats laborals en el món del vi, però també a la vida. I per fer de Barcelona el vèrtex del país de vins que és Catalunya.

Premia al Millor Enòleg > Toni Coca i Fitó

Té un projecte propi des de l’any 2006 a la DO Montsant i des de 2010 a la DO Terra Alta, però és un enòleg assessor de diferents cellers dins i fora de Catalunya: des de l’Empordà a la Ribera Sacra i a la DOQ Priorat, fruït de la seva inquietud i de l’ampli coneixement que té de la viticultura, com també de compartir i d’aprendre amb altres mestres del vi. Des dels inicis s’ha dedicat a investigar, a entendre la interacció mineral del sòl i la planta, i també a comprendre el comportament de les varietat de raïm i resseguir la seva capacitat d’envelliment i interacció.

Premi al Millor Celler > La Vinyeta

Els orígens del celler es remunten a l’any 2002 quan els propietaris, tots dos enginyers agrònoms, compren dues vinyes velles de garnatxa i carinyena a un pagès que es jubilava. Avui compten amb més de 20ha i són un referent no només per la diversitat i qualitat enològica dels seus vins, també pel seu esperit de cooperació i de solidaritat, i una aposta enoturística més que celebrada per experts i públic final que tenen en marxa des de l’any 2006. És un petit gran celler de l’Empordà que segueix defensant “l’heus aquí una terra on les persones i la natura treballen plegats”.

Premi al Soci d’Honor > Juan Muñoz

El reconeixement a Soci d’Honor és per a un professional de llarga i sòlida trajectòria, que ha estat president fundador de l’ACS i de la UAES, la Unión Española de Sumilleres, de la qual també n’és soci d’honor. La junta reconeix la seva dilatada experiència com a sommelier, consultor, assessor, professor i coordinador de cursos formatius de vins, destil·lats i gastronomia, a Catalunya però també a l’estranger. És membre de diferents panells de tast i forma part de jurats nacionals i internacionals en concursos de vins. És autor de 7 llibres, va ser millor sommelier d’Espanya l’any 1993 i Millor Sommelier Comunicador d’Europa l’any 2007. El 2009 va rebre la medalla al mèrit agrícola del govern de França.

Premi a la trajectòria en el món del vi > Quim Vila

La junta de l’ACS ha volgut reconèixer la trajectòria internacional del copropietari i director de la distribuïdora especialitzada en vins Vila Viniteca. Ell és segurament una de les persones del país que més saviesa acumula en el món del vi. La seva és una figura valorada a nivell nacional i internacional fruït del seu rigor i mètode i visió en la selecció de vins, els que hi ha a l’establiment del carrer Agullers de Barcelona, que és un santuari per a amants i professionals del vi. El premi també vol reconèixer la seva capacitat per co-organitzar amb el seu soci Cisco Martí, el certamen de tast per parelles més ben dotat (amb 40.000 euros) i més prestigiós del món.

Certament Maridat amb vins singulars

Durant la Nit del Sommelier també es van lliurar diplomes a Montse Alonso i Josep Pelegrín, membres de l’ACS que compleixen 10 anys com a socis.

Es va poder degustar un menú gastronòmic creat pel xef Joel Castanyé, maridat amb vins singulars d’onze elaboradors de la DO Costers del Segre: L’Olivera/ Vinyes Trobades Blanc 2014, Boldú Viticultors/ Garnatxa blanca 2016, La gravera/ La Pell 2017 Vi clar, Tomàs Cusiné/ Macabeu Centenari, El Vilosell 2017, Mas Ramoneda/ Boira Blanc de Noirs 2017, Raimat/ Cabernet Sauvignon Finca Polvorí 2016, Vinya Vilars/ Garnatxa negra sense nom 2017, Cérvoles Celler/ Garnatxa fermentada amb rapa 2017, Mas Blanc i Jové/ Troballa negra 2016, Castell d’Encús/ Vi escumós Taïka 2012, Carviresa/ Ull de llebre i monestrell dolç sense nom 2017.

També es van poder tastar dos obsequis de Vila Viniteca: Tomàs Cusiné 2007/ Col·lecció Vila Viniteca 75 aniversari i Niepoort Garrafeira 1977.

L’any vinent el Concurs de Millor Sommelier de Catalunya 2019 i la Nit del Sommelier se celebraran a la província de Barcelona.

Els nostres socis

ElCeller Store
DOQ Priorat
Celler de Capçanes
Merum
Josep Grau Viticultor, S.L.
El Petit Celler S.L.
Clos Pons
Carregant...
x
X