Associació Catalana de Sommeliers

Associació Catalana de Sommeliers

L'efecte papallona ( per Jordi Rustarazo)

9 de maig de 2024

"L'efecte papallona és el nom popular que correspon al concepte tècnic de la «dependència exponencial de les condicions inicials» en la teoria del caos. La idea és que petites variacions en les condicions inicials d'un sistema dinàmic poden produir grans variacions en el comportament del sistema a llarg termini."

Als darrers temps hem avançat més en coneixement que en els dos-cents mil anys d'existència de l'Homo sapiens. De fet, més que mai, és en boca de tots la revolució digital, la intel·ligència artificial, el superdesenvolupament tecnològic i industrial, etc.

I jo em pregunto:
A quin cost? 
Què perdem pel camí?
És sostenible aquest desenvolupament?

Totes les respostes que em passen pel cap són negatives per molt que m'esforço intentant trobar arguments.

Aleshores, què podem fer?
Doncs prendre part en accions correctores, dia rere dia, i reduir el seu impacte.
D'això tracta aquest escrit, de petits fets que poden transformar la societat i de convidar a tothom a comprometre's.. En el meu cas i amb el suport d'un grup de persones compromeses amb Rubí, vaig decidir fer una primera actuació.
El municipi de Rubí és dels més industrialitzats de l'estat, amb prop de 3.000 empreses i 11 polígons industrials... i paradoxalment "3 vinyes".
Arran d'aquesta situació vàrem crear RUVÍ - Associació Rubinenca del Vi, per lluitar pels següents objectius:

  •  Acabar amb un desenvolupament de ciutat hiperindustrial i apostar pels valors de sostenibilitat i cura del medi ambient.
  •  Recuperar actius històrics (celler modernista, edificis emblemàtics, estris, etc) i utilitzar-los com a recursos de difusió d'una cultura absolutament sostenible..
  • Impulsar la conservació de les vinyes locals i del passat vitivinícola que actualment, està en una situació precària i a punt de desaparèixer.
  • Situar Rubí al mapa del món del vi, amb tot el que implica, promoció, visites,etc. Fer una transformació radical, de ciutat dormitori, eminentment industrial, a focus cultural.

A continuació vull compartir amb tots vosaltres un article derivat d'una entrevista que em va fer Ràdio Rubí i veureu que el seu contingut reflecteix les les nostres aspiracions.

"Neix Ruví, una associació per promoure la cultura del vi" Un grup de rubinencs ha impulsat una nova entitat dedicada a promoure la cultura del vi entre la ciutadania. Es diuen Ruví, associació rubinenca del vi, i volen organitzar activitats per reconnectar la ciutat amb el seu passat vitivinícola i contribuir a la recuperació i conservació de la vinya local. El col·lectiu es presentarà aviat en roda de premsa, però ja té presència a Internet i a les xarxes socials.

Sota el lema "Estimem Rubí... estimem el vi", la nova entitat ja està començant a funcionar.

El seu president és el sommelier rubinenc Jordi Rustarazo, que ha avançat el treball que està fent el col·lectiu al programa 'Primer, segon i postres' de Ràdio Rubí. 

Explica que l'objectiu és apropar la cultura del vi a tothom, des d'un vessant proper i sense tecnicismes. Amb una perspectiva transversal, es volen fer formacions o visites a escoles per parlar de la història de la vinya a la ciutat. Tastos, degustacions, debats, jornades tècniques, exposicions o visites a cellers estan també en els plans de la nova entitat.

Des de l'associació expliquen que la recuperació del Celler Cooperatiu com a equipament municipal i l'impuls de la Fira del Vi ha ajudat a contribuir a la cultura vitivinícola local. Però, per a Rustarazo, encara es pot fer molt més.

El president de Ruví somia a poder tornar a produir vi a la ciutat, però, de moment, explica que es pot fer molt per potenciar la identitat del municipi connectant-lo amb les seves arrels: "...i hem d'intentar democratitzar, evangelitzar, no sé com dir-ho, no? a la gent de Rubí del que era la nostra cultura i que vegin que no som una vila qualsevol.

Que tenim una història i que l'hem d'expressar, l'hem de treure al món. No podríem fer, per exemple, que Rubí fos una ciutat al mapa del vi important? Que tinguem visites de tot arreu, no sé, són somnis o són idees que tenim..."

Un altre dels reptes que treballa ara la junta de Ruví és aconseguir un espai de trobada. Per ara, l'entitat té al seu social a un pis de Ca n'Oriol, però expliquen que necessitaran un lloc més gran per impulsar els seus projectes. De moment,

 Ruví treballa amb la seva presència virtual, i ja té operatiu un web i perfils a diverses xarxes socials. En el seu primer vídeo, mostren la feina de 'Cal Patilles', un dels pocs rubinencs que encara cultiva la vinya.

David Garcia, Ràdio Rubí


Gràcies a l'efecte papallona, espero que l'abast d'aquesta petita acció, arribi als prop de 80.000 habitants de la nostra ciutat i per viralització a tota la comarca del Vallès Occidental, Que compta amb una població propera a 1.000.000 d'habitants.


I penso, si més no, que aquest model es pot replicar i implantar-se en altres localitats amb situacions similars d'abandonament del seu passat, absorbides per un desenvolupament tecnològic i industrial desaforat.

Jordi Rustarazo
(Sommelier)  Soci ACS 1028

Més Informació

Els nostres socis

U més U fan Tres
Juvé & Camps, S.A
Marnuthem
Josep Grau Viticultor, S.L.
BODEGUES PINORD SA.
RECAREDO MATA CASANOVAS, S.A.
Clos Pons
Carregant...
x
X