30 de març de 2016
Aquest any el concurs “Mejor Sumiller de España 2016” se celebra a Madrid
Aquest any el concurs “Mejor Sumiller de España 2016” se celebra a Madrid els propers 6 i 7 d’abril, coincidint amb el Salón de Gourmets.
Com ja sabeu aquest any van al concurs d’Espanya els mateixos candidats que l’any passat.
Us recordem la xerrada que vam tenir l’any passat amb els 4 representants i que ens van explicar qui són, d’on venen, que fan, que pensen…
Hem xerrat una estona amb els 4 representants de la sumilleria catalana que participen en el concurs i ens han explicat qui són, d’on venen, que fan, que pensen..., els hem conegut una mica més i aquí teniu les seves respostes.
Josep Pelegrí (Millor Sommelier de Catalunya 2014 i 2015)
Explica’ns una mica qui és Josep Pelegrí, d’on vens, com vas arribar al món del vi, on et vas formar…
“Vaig néixer a Sabadell, tot i que em podria considerar fill adoptiu del Bages. Vaig estudiar hostaleria a l’Escola Joviat de Manresa. La meva passió pel món del vi em va venir de la mà del meu mestre i mentor Josep Maria Milla. Gràcies a ell vaig entrar a treballar al Bulli com ajudant de sommelier amb només 19 anys. Allí a part de coincidir amb grans professionals i amics com el Ferran Centelles, vaig veure clar que el món del vi era la meva passió i la meva professió. En acabar aquesta temporada al millor restaurant del món em vaig formar com a sommlier a l’antiga Muntaner.
Actualment sóc sommelier d'El Petit Celler. Em podeu trobar a la botiga que tenim a Manresa, recomanant vins des d’un punt de vista diferent dels restauradors.”
Que és el que més t’agrada dels concursos de sumilleria?
“Dels concursos m’agrada, per un cantó el reciclatge i l’autoformació que suposa preparar-se pel concurs. Trobo que és el millor que t’emportes, independentment de si guanyes o no. També t’emportes grans amics. Amb el Guillermo del Mugaritz ens hem conegut als concursos i hem forjat una gran amistat, per exemple…”
Com veus el present i el futur del vi català?
“El món del vi va de pujada i crec que en això els vins catalans estem ben posicionats per fer un salt endavant. Crec que caldria tenir més autoconfiança i retocar algunes coses, com consells reguladors, denominacions d’origen i normatives que s’han quedat obsoletes, al segle passat. Tot ajudaria a millorar la presencia i el nom del vi català, perquè la qualitat ja la tenim.”
Perquè creus que és important la figura del sommelier i quin paper creus que tenen les associacions de sommeliers en el sector de la restauració i el vi?
“La figura del sommelier crec que esdevé clau per fer difusió i pedagogia del món del vi. Però també cal modernitzar-la bastant, crec. Som al segle XXI: fora petxines penjant del coll, fora vocabulari esnob per definir un vi. Acostem el vi a la gent, que crec que això és l’important de la nostra feina.
I en això hi tenen molt a dir les associacions. Nosaltres tenim la sort de pertànyer a la que crec que és la més moderna de totes. I això ho veus quan coneixes les altres associacions en els concursos. Fomentar la formació dels professionals (aquí hi incloc l’autoformació, perquè conec grans sommeliers que no tenen cap paper que així ho acrediti i, per mi, són, mestres també)."
Marc Teres (Finalista Millor Sommelier de Catalunya 2015)
Explica’ns una mica qui és Marc Teres, d’on vens, com vas arribar al món del vi, on et vas formar…
“Nascut a Barcelona, vaig arribar al món del vi perquè formava part de la feina i m’agradava el vi des de sempre. Vaig estudiar Sommelier al Sant Ignasi i després al Wine & Sprits Education Trust nivell 3 Advanced a Londres. Actualment estic com a freelance a V-Enology i de vegades al Restaurant Osmosis de Barcelona".
Que t’agrada del món del vi?
“Del món del vi m’agrada conèixer paratges i tastar els vins per entendre el que es fa en aquell lloc.”
Com veus el present i el futur del vi català?
“Crec que actualment el món del vi viu un moment dolç, la gent té ganes de tastar coses diferents i coneixer vins de diferents estils i procedències.”
Que en penses de les associacions de sommeliers?
“Crec que és important que hi hagi associacions de sommeliers per promoure l’ofici.”
Dani Martínez (Finalista Millor Sommelier de Catalunya 2015)
Explica’ns una mica qui és Dani Martínez, d’on vens, com vas arribar al món del vi, on et vas formar...
“Tinc 25 anys i sóc nascut a Begur, Girona. Un cop cursats els estudis de restauració al St Ignasi – Sarrià de Barcelona, vaig decidir especialitzar-me en sumilleria en el mateix centre. Allà vaig rebre les bases d’aquest ofici i vaig descobrir la punta del gran iceberg que és el món del vi.”
Que et va atraure del món del vi?
“Del món del vi em va atraure la gran complexitat que pot amagar un líquid, les infinites possibilitats de maridatge, el vincle amb la natura, però sobretot com s’enllacen història, cultura, geografia, ciència, gastronomia, filosofia, medi ambient...
Perquè creus que és important la figura del sommelier, i quin paper creus que tenen les associacions de sommeliers en el sector de la restauració i el vi?
“Entenc que és un ofici vinculat a l’estudi permanent, a la formació continua i tot i l’accés a la informació i formació, que tinc la sort de rebre al Celler de Can Roca, els concursos m’ajuden a esforçar-me una mica més encara, i estudiar més en profunditat per poder realitzar millor la meva feina. Crec que es important intentar sempre estar a l’alçada de la responsabilitat que representa transmetre la feian soferta de l’elaborador, al consumidor final. Considero que, de totes, aquesta és la tasca més important del nostre ofici per tal de donar a conèixer el vi, el protagonista de totes les històries que expliquem i que entre tots n’afavorim el consum. Cal doncs, donar les gràcies a tota aquella associació que vetlli també perquè aquests valors no es perdin.”
Ramiro Gutierrez-Zamora (Finalista Millor Sommelier de Catalunaya 2015)
Explica’ns una mica qui és Ramiro, d’on vens, com vas arribar al món del vi, on et vas formar…
“Soy mejicano pero hace 8 años que vivo en Barcelona. Trabajé en Estados Unidos en el mundo de la restauración durante 12 años y mi pasión por el vino me hizo venir a estudiar a Barcelona en el 2007. Estudié sumillería en la escuela ESHOB y ese mismo año comencé en el proyecto Monvínic en Barcelona. He trabajado allí durante casi 8 años y actualmente soy el sumiller del restaurante Alkimia de Barcelona.”
Que és el que més t’agrada dels concursos de sumilleria?
“Para mí los concursos de sumillería son importantes ya que gracias a ellos la gente se sigue formando, enriqueciendo cada vez más la cultura del vino de ese país. Es una manera perfecta de poder conocer innovaciones del sector y compartir opiniones con los demás compañeros.”
Com veus el present i el futur del vi català? Del vi a Espanya? Al món?
“La gran cultura del vino tanto en Cataluña como en España promueve la producción en diferentes métodos usando todas las variedades disponibles e intentando recuperar aquellas que con el paso de los años se han podido perder. Cada vez el mercado interior es más maduro lo que permite a las bodegas innovar y arriesgar. Todos estos factores ayudan a poder tener una mayor proyección internacional en un futuro, debido a la possibilidad de poder ofrecer siempre un producto adecuado a las necesidades y preferencias de cada mercado.”
Per què creus que és important la figura del sommelier, i quin paper creus que tenen les associacions de sommeliers en el sector de la restauració i el vi?
“Gracias a las asociaciones de sumilleres se realizan muchas más actividades consiguiendo que los consumidores de ese país vayan alcanzando en su formación y conocimiento; valorando cada vez más el producto nacional así como todo el trabajo realizado por los productores.
Dentro de todo este proceso el papel del sumiller es fundamental. Ayuda al cliente a entender la importancia del vino en la experiencia gastronómica, a descubrir los distintos aromas y sabores y, a su vez, valorar la labor de toda la gente que trabaja en el sector para poder conseguir la excelencia en el producto.”